A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА "КРАСНОКУТСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ" КРАСНОКУТСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Путівник реформою НУШ: усе, що потрібно знати вчителю

Дата: 24.06.2023 13:29
Кількість переглядів: 17

 

 

 

Як рухається реформа НУШ? Які цикли її впровадження та як знайти своє місце у важливих освітніх змінах України? Юлія Романенко, експертка Команди підтримки реформ МОН, пояснює у матеріалі все, що треба знати вчителю про втілення реформи НУШ. Цим матеріалом відкриваємо наш спецпроєкт «НУШ: Перезавантаження», у якому публікуватимемо методичні роз’яснення від найкращих українських освітніх експертів.

 

 

Згідно з нормою Закону України «Про освіту» (розділ ХІІ, стаття 3, пункт 3) впровадження 12-річної освіти за новими державними стандартами Нової української школи відбувається за таким графіком:

Попри всі виклики й непереборні обставини воєнного часу перехід НУШ у базову школу розпочався вчасно. Це стало можливо завдяки тому, що у вересні 2020 року затвердили Державний стандарт базової середньої освіти. Він став логічним продовженням Державного стандарту початкової освіти, зокрема й у частині вимог до формування учнівських компетентностей.

1 вересня 2022 року вчителі-предметники всієї України перехопили естафету в початківців і тепер саме від них залежить успішне впровадження загальнонаціональної реформи на рівнях базової і профільної освіти.

 

 

Частина педагогів, знаючи наперед про те, що відчинятиме для нушенят двері базової школи, готувалася заздалегідь. Інші мусили в надскладних умовах невизначеності підставити плече й опановувати цю науку, одночасно навчаючись і впроваджуючи вивчене щодень на своїх уроках. Фактично адаптаційний цикл базової освіти став таким не лише для учнівства, а й для вчительства, яке стикнулося з новими викликами: яку модельну навчальну програму обрати; чи створювати власну навчальну програму; чим відрізняються нові курси й підходи; що робити з оцінюванням? І це лише перший рік упровадження. А попереду завершення першого циклу — 6-й клас і початок другого (7–9-ті класи). Та вже на порозі затвердження Державного стандарту профільної середньої освіти. Тож щоб успішно пройти цей шлях і досягти якісних результатів, обираймо тактику марафонців: раціонально розподіляймо зусилля й зосереджуймося на головному на кожному етапі.

 

5–6-й класи

 

  • Присвятіть час зануренню в глосарій НУШ

Повірте, це не буде намарне витрачений час. Адже й учнів ми вводимо в термінологічне поле свого предмета. До речі, важливим для НУШ є перехід від категорії навчальних предметів до освітніх галузей, адже вся архітектура освітнього процесу ґрунтується саме на понятті галузі. Десь ці галузі є монопредметними, як-от фізична культура, а десь охоплюють широкий спектр предметів та інтегрованих курсів, як-от природнича чи мовно-літературна. Опанування відповідної термінології вельми спростить для вас подальше ознайомлення з будь-якими нормативними документами у сфері НУШ, методичними рекомендаціями, програмами, методичною літературою. Почати це ознайомлення можна з онлайнового курсу для вчителів базової школи «НУШ: базова середня освіта».

Почати курс

Звертайтеся за консультаціями до колег із початкової школи, утім зважайте: на рівні базової школи навіть у тлумаченні основних понять можуть бути відмінності.

 

 

  • Сформуйте шкільну команду

Для розвитку гармонійної особистості важлива спільна робота усього колективу педагогів, які працюють у конкретному класі. Цікавтеся тим, яку кількість годин у тижневому навантаженні буде відведено на ваш курс чи предмет, адже від цього залежатиме вибір тієї чи тієї модельної програми. Співпрацюйте з колегами, які готові впроваджувати міжгалузеві інтегровані курси та проєкти. Пам’ятайте, кращим буде результат не в «команди зірок», де кожен окремо майстер своєї справи і прагне досягти індивідуального успіху, а в «команди-зірки», яка спрямовує свою майстерність для досягнення спільної мети. Зрозуміло, що кожен вважає свій предмет найважливішим для дитини, утім тут важливо знайти збалансоване рішення, яке враховуватиме інтереси всіх учасників освітнього процесу і насамперед потреби дітей. Скористайтеся Конструктором навчальних планів, щоб спільно командою розподілити навчальне навантаження й обрати потрібні освітні компоненти.

 

 

  • Ознайомтеся з модельними програмами

Вивчіть пропозиції авторів модельних програм для вашої галузі, звертаючи увагу не лише на відомі чи нові прізвища. Досвід пілотних закладів освіти, які йдуть на крок попереду у впровадженні нових освітніх стандартів, показує, що поспіх у справі вибору лише на шкоду. Трапляються випадки, коли вчителі обрали певну програму, але за рік виявили бажання від неї відмовитися, бо:

– не виправдала очікувань;

– не відповідала їхнім уявленням про НУШ;

– виявилося, що інша програма цікавіша або більше пасує потребам їхніх учнів;

– навчальні матеріали для обраної програми не зʼявилися взагалі або не дали змоги реалізувати вповні концепцію програми.

 

 

На сайті ресурсного центру НУШ ХАБ можна знайти відеопрезентації модельних навчальних програм від авторських колективів. Почніть із вивчення цих відеооглядів, обговоріть із колегами, а також перегляньте першоджерела. Зауважте, що бібліотека модельних програм постійно оновлюється, тому бажано стежити за новинами на фахових сайтах і вивчати нові програми, які з’являються, навіть якщо ви не плануєте змінювати обрану програму з кожним новим 5-м класом, який берете. Наразі на грифуванні перебувають програми для 7–9-х класів і тут варто обміркувати перспективне планування, поцікавитися, що пропонуватимуть автори обраної вами для 5–6-х класів програми на наступному циклі. Пам’ятайте, ви можете створити власну навчальну програму на основі обраної модельної або ж власну авторську навчальну програму, якщо жодна модельна вас не влаштовує. У цьому разі її потрібно буде подати на експертизу й отримати гриф «Схвалено».

Усі чинні модельні навчальні програми для базової середньої освіти розміщено в ресурсному центрі НУШ ХАБ. Також тут є вся нормативна база щодо впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти й навчально-методичне забезпечення для підтримки різних предметних та інтегрованих рішень.

 

 

  • Опановуйте нову систему/філософію оцінювання

Поки нормативна база у сфері оцінювання результатів навчання за новим Державним стандартом базової середньої освіти перебуває на етапі доопрацювання й затвердження, варто зосередитися на опануванні інструментів формувального оцінювання. Також важливо в цьому циклі обговорювати з батьками продовження культури формувального оцінювання в базовій школі. Помічними тут будуть, зокрема, матеріали курсу «Оцінювання без знецінювання» від EdEra.


« повернутися

Вхід для адміністратора